راهبرد ما

این و بلاگ اختصاص به مسائل کلان ، استراتژی و راهبردی در حوزه موضوعات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی مرتبط با ایران و منطقه دارد

راهبرد ما

این و بلاگ اختصاص به مسائل کلان ، استراتژی و راهبردی در حوزه موضوعات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی مرتبط با ایران و منطقه دارد

آموزش مقاله تحلیلی (پایان)

آموزش مقاله تحلیلی (قسمت پایانی)



مقاله تحلیل سیاسی، ارکان و ساختار


اسماعیل کوشکباغی

در شماره قبل به نقش دو رکن اخبار و اطلاعات و دانش و فهم سیاسی از ارکان تحلیل سیاسی اشاره شد، ادامه این بحث را در این شماره ارائه می دهیم:
3- تجزیه و تحلیل اطلاعات
در شماره قبل برای شما بیان شد که تحلیلگر سیاسی، پس از فهم و شناخت پدیده سیاسی و آشنایی با ابعاد و زوایای مختلف آن و به کاربستن اصول علمی و فرضیه های قابل طرح ، به تجزیه و تحلیل آن می پردازد و آن را به دقت کالبد شکافی می کند. در ادامه باید افزود یکی از راه های ارزیابی اطلاعات، تجزیه و تحلیل آن است. به عبارت دیگر ما برای تحلیل سیاسی به اطلاعات نیاز داریم و در همان حال برای ارزیابی اطلاعات مان می توانیم آن را به بخش های کوچکتر تجزیه کرده و سپس با استفاده از اصول تحلیل سیاسی، همان اطلاعات را از لحاظ صحت و دقت ارزیابی کنیم.
4- کشف ارتباط تسلسلی و متقابل حوادث
پس از تجزیه و تحلیل یک پدیده سیاسی و شناخت اجزا و ارکان آن، باید به ارتباط و پیوند متقابل این اجزا و عناصر پی برد و به چینشی جدید و دقیق از رفتار و برنامه بازیگران عرصه سیاسی و ابزارهای بکار برده شده و نیز اهداف موردنظر آنها دست یازید. علاوه بر این باید به ارتباط و پیوند مسئله سیاسی با مسائل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی پی برد و آنها را از نظر دور نداشت.
نباید فراموش شود که هیچ پدیده ای به صورت جدا از سایر پدیده ها و بی تأثیر بر سایر پدیده ها و بدون تأثیر از آنها وجود ندارد.
بر این اساس تحلیلگر مسایل سیاسی باید قادر باشد:
الف- موضوعات و جریانات را به هم مرتبط کند.
ب- سیر تحولات پدیده ها را دقیقاً تعقیب کند. 
ج- آثار و تبعات هر یک از پدیده های سیاسی را بشناسد.
5- ارزیابی و جمع بندی
پس از جمع آوری اطلاعات، دقت و تأمل در پدیده سیاسی مورد مطالعه، تجزیه و تحلیل عناصر و اجزا آن و کشف ارتباط ها و پیوندها با سایر مسائل و پدیده ها، نوبت به نتیجه گیری و ارائه تحلیل دقیق و علمی از موضوع می رسد. در واقع هدف از طی مراحل قبلی، رسیدن به این مرحله بوده است و کلیه اقدامات انجام شده، بدون ارائه یک جمع بندی و نتیجه گیری بیهوده و بی اثر است.
توجه داشته باشید که جمع بندی باید به گونه ای انجام شود که ضمن بیان خلاصه مراحل طی شده، نتیجه گیری لازم را داشته باشد و تصویری همه جانبه از موضوع را نشان دهد.
از سوی دیگر نباید فراموش شود آنچه را که تحلیلگر ارائه می دهد، شامل گزارش رویداد و رخدادهایی است که به وقوع پیوسته یا خواهد پیوست به اضافه عقیده، نظر و مواضع خود نویسنده.در این خصوص مراحل زیر باید طی شود:
الف- انتخاب موضوع
ب- تصمیم گیری درباره حرفی که می خواهیم درباره آن موضوع بنویسیم
ج- فراهم آوردن اطلاعات ( از آرشیو مطبوعات، اینترنت، کتاب، مصاحبه و ...) 
د- نتیجه گیری و اظهار نظر نهایی

¤ساختار نگارش مقاله تحلیلی سیاسی

1- عنوان مقاله؛ دارا بودن جذابیت برای جذب مخاطب، فشرده و مختصر و موجز بودن و پرهیز از واژگان نامأنوس و اختصار، استفاده از صفت و موصوف های لازم برای گویاتر نمودن عنوان.
2- نام نویسنده یا نویسندگان؛ مشخص کردن نام و رابطه سازمانی نویسندگان یا نویسنده.
3- چکیده؛ در برگیرنده معرفی کلی و گویای تحقیق ، بیان هدف و قلمرو تحقیق، اهمیت کلی تحقیق و مروری فشرده برساختار مقاله.
4- کلید واژه ها؛ تا سقف پنج کلمه یا اصطلاح کافی است.
5- مقدمه؛ تعریف مسئله و قلمرو ، اهمیت و سابقه و مروری کلی بر مقاله.
6- بررسی ادبیات موضوع؛ در ذیل این عنوان ، سابقه تحقیق براساس یک نظم زمانی و دیدگاهی یا هر طبقه بندی دیگر و طرح ارتباط ادبیات مورد بررسی با موضوع تحقیق، بیان قوت و ضعف و محدودیت های ادبیات موضوع بررسی می شود.
7- بدنه اصلی مقاله؛ متشکل از یک تا چند بخش و در برگیرنده اصل تحقیق و مطالعه روش و متدولوژی فرضیات.
8- نتایج؛ ارائه خروجی های آزمایش ها! مدل ها یا محاسبات.
9- بحث درباره نتایج؛ استخراج اصول، روابط و ارائه تعمیم های ممکن، ارائه تحلیل مدل یا تئوری، ارائه ارتباط بین نتایج و تحلیل ها، جمع بندی و نتیجه گیری ، طرح نتایج مهم و پیامدهای آن، بیان محدودیت ها، طرح افق های تحقیقاتی برای ارائه و توسعه تحقیق در این قسمت درج می شود.
10- سپاسگزاری؛ قدردانی از مراکز، سازمان ها ، نهادها و یا اشخاص که در به ثمر رسیدن تحقیق و یا بهتر انجام شدن فعالیت های مربوط به مقاله تأثیرگذار بوده اند.
11- منابع؛ ارائه فهرست مرتب شده منابع
12- پیوست ها؛ ارائه مطالب ضروری برای فهم و پیشتیبانی از مطالب اصلی مقاله.
آنچه در این بخش ارائه شد، عمدتاً جهت بهره برداری برای نگارش مقالات علمی و تحلیلی سیاسی برای درج در نشریات حرفه ای سیاسی است.
در خاتمه لازم می دانم، از خوانندگان محترم هفته نامه صبح صادق که در طول یک سال اخیر، ما را در ارائه مباحث مرتبط با خبرنویسی، گزارش نویسی، مقاله نویسی و ... همراهی نمودند و با ارائه نظرات ارزشمند خویش مایه دلگرمی و امیدواری بیشتر را برای نویسنده فراهم آوردند کمال تشکر و سپاس و آرزوی موفقیت را داشته باشم. امید است این تلاش کوچک ما کمک کند که شما خواننده محترم باور داشته باشید که نویسندگی و نوشتن امری رازآمیز نمی باشد، بلکه امری است اکتسابی و شدنی. با آرزوی موفقیت برای شما.

به نقل از هفته نامه صبح صادق  شماره 420


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد